Ofte Stillede Spørgsmål til Fotografen

Hvordan redigeres billederne - og hvor meget?

Se i mine gallerier, hvordan billeder redigeres, inden I beslutter jer for om min stil og udtryk matcher jeres.

Jeg har en ret god idé, plus en masse erfaring i redigering af billeder. Så jeg giver billederne en redigering, som man ikke bemærker, men som gør hele forskellen. Det sammen angår cropping (beskæring).

Alle billeder får som udgangspunkt en redigering og andre billeder (dem I udvælger), vil få noget mere opmærksomhed.

For mig skal farver og redigering, være så naturtro og realistisk så muligt, men som enhver anden fotograf, har jeg min egen stil. Min redigeringsstil er som udgangspunkt ikke til debat, men jeg lytter gerne til konstruktiv feedback fra jer. Hvis der er ting eller detaljer på billedet, som generer Jer meget, så vil jeg gerne gøre en indsats for at tilpasse det. Det er i fællesskab vi skal opnå nogle billeder, som I er tilfredse med.

Når de efterbehandlede billeder leveres, ses det som et færdigt produkt. Dvs. at har man specifikke ønsker til redigering eller fx. fjerne ting, så efterkommes det kun for en merpris. under rimelige forhold. Jeg kan ikke trylle dig/jer om til supermodeller. Redigeringen laves ud fra fotografens kompetencer, kreative indsigt og erfaring.

Beskæring og farvejustering af billederne er udelukkende fotografens valg og kunstneriske udtryk. Som fotograf skal jeg kunne stå inde for de billeder som jeg leverer.

Fotografen har altid det sidste ord.

*Redigering er i øvrigt inklusiv i prisen på mine produkter.

Hvilket tøj skal man tage på?

Det er ikke ligegyldigt hvad man har på af tøj på billeder. Hvis man blander nogle iøjenfaldende farver, ser det hurtigt forkert ud. Et par hurtige anbefalinger:

 • Neutrale farver
 • Koordinér med dem der skal være med på billedet
 • Undgå perler og pailletter.
 • Undgå mønstre (striber, polkaprikker og abstrakte mønstre)

Man kan med fordel tage noget forskelligt tøj med, så er der også lidt variation ift billeder. (Så det hele ikke er med den samme kjole/trøje).

Bruger du vores billeder på sociale medier/hjemmeside mv?

Jeg bruger ikke dine billeder på hverken mit website eller til markedsføring på fx Facebook uden dit samtykke.

Efter endt fotografering vil du/I blive spurgt, om at give fotografen samtykke (tilladelse) til at måtte bruge dine billeder, hvortil du/I blot svarer ja eller nej.

Selv med et JA, er det ikke sikkert at dine billeder bliver brugt. Jeg bruger nemlig kun et lille udpluk af alle de mange fotografier, som jeg tager.

Skulle jeg ved en fejl have fået lagt et billede op, som du ikke har givet samtykke til at bruge, så kontakt mig, så jeg kan få fjernet billedet.

Du/I kan også altid trække et samtykke tilbage, så fjerner jeg billederne. Giv mig blot besked.

Ved TFP-sessions (time-for-print) gælder andre regler, hvor du giver fotografen samtykke til at måtte bruge billederne som fotografen ønsker, mod at få billeder og fotografering uden beregning.

Afbud & Udeblivelse - hvad sker der?

Bliver man forhindret – SKAL man melde afbud! Man kan blive forhindret i at møde op til en aftale. Hvad enten man er blevet syg, eller man er blevet tvunget til at prioritere anderledes. Når dette sker er det meget vigtigt, at at melde afbud til fotografen.

 • Afbud, der kendes i god tid, som fx sygdom, skal meldes senest kl. 8.00 på dagen for fotograferingen.
 • Pludselige forhindringer/afbud meldes til fotografen, så snart man ved, at man er forhindret. Dog SENEST 1 time før fotograferingen.

Det er vigtigt at melde afbud, fordi fotografen afhænger af effektiv planlægning.

Eksempler:

 • Jeg kan fx have sagt nej til et andet fotojob, fordi jeg allerede var booket.
 • Et fotojob, som jeg med rettidig afbud, ville kunne påtage mig.
 • Ved rettidig afbud kan jeg ofte booke andre ind, som også har ønsket sig Jeres tid, men hvor den allerede var booket.
 • En personlig årsag

Bliver I forhindret (særligt i weekender eller på helligdage) så meld afbud med det samme.

Udebliver man uden at give besked fra en fotografering, faktureres man 350 kr. Det er dit/jeres eget ansvar at skrive reservationen til i din/jeres kalender. Der fremsendes ikke “husk-nu” meddelelser på hverken mail eller SMS.

Du/I køber en brugsret – ikke selve filen…

Den brugsret som man køber, er retten til selv at måtte fremstille printkopier af filen.

Alle fotografier er underlagt ophavsret! Alle fotografier taget af fotograf Jakob Klein Petersen (PhotoByKP) er underlagt loven om ophavsret og tilhører fotografen (§1).

Dette gælder:

 • Billeder taget under en fotografering
 • At fotografen har ejerskabet over billederne, betyder også at fotografen har nogle rettigheder og derfor er der rigtig mange ting, som kunden ikke må med udleverede filer

Her gælder det at:

 • Fotografen har ret til at signere sine fotografier (§3)
 • Du ikke kan gøre krav på at få udleveret digitale filer af nogen art (medmindre de købes)
 • Du ikke må redigere billederne uden fotografens tilladelse (beskæring, s/h, sepia er dog acceptabelt)
 • Du ikke må sælge billederne videre
 • Du ikke må tilmelde billederne til fotokonkurrencer
 • Du ikke må lægge billederne op i fx artikler, blogs m.v. uden at fotografen krediteres
 • Du ikke må sætte billederne i sammenhæng med en anden fotograf (det skal være tydeligt, hvem der har taget billederne)

Det skal nævnes at digitale filer i fuld opløsning, egnet til print, leveres UDEN signatur.

Kan man få udleveret de uredigerede billeder?

Jeg udleverer som udgangspunkt aldrig uredigerede/ufærdige billeder.

Fotografiet er et håndværk og jeg skal kunne stå inde for den kvalitet, der leveres. En rå fil er blot et ufærdigt billede og kun det halve produkt. Derfor er det ikke muligt at kunne få udleveret rå filer. Ej heller, hvis man selv ønsker at redigere dem. Det er nemlig ikke noget jeg tillader, da billedet (også det rå) er beskyttet under ophavsret.

Jeg vil være sikker på at kvaliteten er i top, og det kan jeg kun være ved ikke at lade andre håndtere mine fotografier.

Må jeg selv redigere billederne / Sætte et filter på?

Jeg vil gerne have fuld kontrol over den kvalitet og det udtryk, der leveres fra min hånd, derfor er det kun fotografen selv, der står for redigeringen. Samtidig, så er hvert billede redigeret med et bestemt udtryk for øje, og det ønsker jeg ikke skal ødelægges af en anden redigering eller fx et Instagram filter.

Jeg kan undtagelsesvis, acceptere at man ændre billedet til S/H eller Sepia. Hvis du ønsker dette, så kan jeg også godt lave det til jer/dig.

Jeg/vi er ikke tilfredse med det færdige resultat

Af gode grunde kan en fotografering ikke returneres, eller gøres om.. Fortrydes fotograferingen, udleveres der ingen billeder. Der ydes ej heller krav om betaling. Evt. forudbetaling refunderes ikke.